Friday, January 18, 2008

Aku Anak Jati Johor Part 2..

eheheh... sambungan ceritera semalam... aku sgt teruja untuk menyambung story pasal daerah kesayangan aku iatu muar.. hehehe...



Jambatan muo pada waktu siang...

semalam tak sempat nak upload gambar ni.. semua gambar2 ni bukannlah dari simpanan sendiri tp aku ambil dari muar.net.. kredit to the person yg sediakan laman web untuk Muar ni.. ini jambatan yg menyambungkan antara Muar utara dan Muar selatan.. neway dah ade 2 jambatan skrg untuk memudahkan lagi penduduk2 muo untuk bergerak(hehehe) lagi satu jambatan minta maaf takde lagi gambo.. insyaALLAH balik muo kalo sempat lalu kat jambatan kedua muo tu aku snap pic ye..


Masjid lame bando muo...(terletak di Tanjung Mas)


Masjid Kedua Muo(terletak betol2 tepi sungai Muo)

Kedua2 masjid ni adalah yg terbesar dan terkenal di Muo... masjid kedua tepi sungai ni baru lagi.. the scenery sgt indah.. mendamaikan..




Durian tangkak

Mari makan2.. ehehehhe...

Durian tangkak mmg terkenal kat muo ni.. neway tangkak ni banyak dusun2 durian..so derang jual durian ni pon betol2 kat tepi dusun, so sesiapa nak ke highway mmg akan lalu tangkak ni... mmg banyak org jual durian tak kiralah waktu musim or tidak.. tp hati2 kalo nak beli mase takde musim ni .. kang kene tipu ehehe.. kalo nak murah beli mase musim durian.. D24 mmg pemes kat muo.. marvelous...



Abc dan rojak yg best dekat Tanjong Mas

eheheh semalam ade gambo mee bandong Muo jek kan? so hr ni tadaaaa... eheheh inilah dia abc n rojak yg pemes kat tanjong Mas muo.. kalo jalan2 dekat tanjong Mas ni jgnla lupa untuk merasa rojak n abc ni ye..



Otak2 muo

Kat muo ni pemes gak dgn otak2.. kalo kat selangor ni sure kite jumpe otak2 juga kan? tp nipis2 n sikit kan kan kan.. (hehehe) tp kalo kat muo kuantiti setiap otak2 ni lebih banyak .. kalo nak lagik besh rasalah otak2 JB..


Asam pedas Muo

eheheh jgn ingat kat Melaka je terkenal dgn asam pedas.. tp dekat muo juga terkenal dgn asam pedas muo yg tersendiri.. maklumla muo kan bersempadan dgn melaka.. sgt2 dekat dgn Melaka.. so tu yg terjangkit asam pedasnya.. istimewanya asam pedas muo ni ialah kuahnye pekat.. yg menyedapkan kuahnya ialah rempah2 didalamnya.. mak aku punya resepi letak daun kesom banyak2.. perghhhhhhh .. mmg tak pandang belakang la biler makan.. eheheheh.... slurppppp...

eheheheh dah banyak celoteh untuk hr ni.. insyaALLAH akan disambung lagi di masa akan datang.. banyak lagi cerita menarik tentang Muo.. jgn terliur ye kawan2 bile tgk all the foods serve here..(hahaha).. daaaa..

5 comments:

Ahmad Al-Hadi said...

besh nye muo ni... rasanye macam nak jadi org muo lak... macam mana caranye ek...?

Saya pernah rasa otak2 JB tapi takde le best sangat.

zianazone said...

amboiii kepekkkk semua pasal makanan jer ekk...resepi mee bandung muor yg aku nak tu mana..ko dah tanya kat mak ko ke belum...ko jangan kepekk...kang aku kempunan telur tembakul kang hahaha

lavender said...

abg alhadi--> Nak jd org muo ke? kene berendam kat sungai muo tu selame 8 jam? mau? ahahhaah

kepek pisang--> nanti balik aku belikan ko perencah mee bandung ye.. insyaALLAH ko ingatkan aku tau

zianazone said...

ko nak balik kg hujung bulan ni kan..jangan lupa kepekkk ubi..beli kan untuk aku..kalau tak..aku tak moh beli kan sayur ko nanti :P

lavender said...

kepek pisang--> iyola aku belikan.. dgn syarat ko ingatkan aku.. pandai ko ek.. ugut tamau belikan sayor untuk aku ekekeke,,,

Daisypath - Anniversary

Lilypie - Second Birthday