Friday, June 14, 2013

Masih Segar di ingatan..(Part 1)

Assalammualaikum...

Kononla nak rajin update blog, tapi apakan daya henpon sangatla daif keadaannya. Nak keluarkan segala hazanah gambar2 takdela pulak card reader ataupun yang seangkatan denganya yang boleh menolong keluarkan mende alah tu. Haish tensi!. Ini bukan alasan semate2 tapi ianya benar belaka (huhu). Nak update tapi takde gambo rasa macam tak best pulak kan. Ok fine, no more excuses!. Update sekarang!!.

Bismillah.. citer ape? .. cite pengalaman 10 bulan lepas. Basi okeh! tau, tau.. nak cite jugak. Pengalaman melahirkan Amanah ALLAH Nur Raisha Nafeesa Binti Rozali.

Masa preggy starting from 7 month dapat "Bad News". Apakah??Ye tekanan darah tinggi.Alhamdulilah takde gengnya lagi 1 tu kencing manis. Kalau tak rasanye lagi azab kot. Masa mula2 tau tentang masalah tu dari nurse klinik kesihatan, tak rase pun ape2. Sebab sindrom2 seangkatan dengannya tak pernah terase. Kecuali satu "kepanasan" yang sangat over anytime. Ingatkan, ah! biasela pompuan mengandung kan. Rupe2nya pfffff...sejak dari tu diwajibkan datang ke klinik setiap hari untuk check tekanan. Mula2 3hri, abes 3hri still naik jugak. Adoila start makan ubat darah tinggi. Hormon mengapa ko kejam padakuu?!!!. Nape marah kat hormon? Sebab nurse cakap darah tinggi ni disebabkan hormon masa preggy, InsyaALLAH bila dah deliver die akan gone away bye,bye,bye. Amin harapan setinggi langit semoga ia hilang lepas deliver.

Hari2 berlalu semakin debaran terasa. Hurm disebabkan "encik darah tinggi" klinik kesihatan & hospital merupakan rumah kedua. haii tak sokaaa. Hati ni bimbang keadaan baby dalam kandungan. Memang terasa gerakan si kecik ni sangat aktif bila ibunya kepanasan yang teramat sangat. Sian baby ibu mesti lagi panas kat dalam tu kan nak. Ditambah pula kerisauan di hati dengan cerita2 dari nurse klinik kesihatan tentang seorang ibu yang dew datenya 3hr lagi meninggal dunia bersama anak dalam kandungannya disebabkan tekanan darah tinggi yang melampau. Yang lagi menyedihkan tiada seorang pun di rumahnya sewaktu kejadian.Disemadikan bersama baby yang masih di dalam perutnya atas permintaan keluarga. Haish sangat bahaya darah tinggi sewaktu preggy ni rupanya.

Di akhir2 usia kandungan 8 bulan, ke hospital untuk pemeriksaan lanjut. Lagi tambah kerisauan di hati. Dokter cakap bila kandungan masok 9 bulan 2 minggu kena induce. Tarikh induce 22 July 2013, 3 Ramadhan. Rasa nak pengsan masa dengar dokter bagi penjelasan. Bertabahla wahai hati ibu.

sambung nanti ye.. panjang sangat dah rasanye menaip.

Assalammualaikum.

3 comments:

^^CHenTa^ said...

tak sabar nk tunggu sambung cite..
pengalaman org smua berbeza2 ;-)

Truly_me said...

hehe. mekasih sbb sudi bace dear.

^^CHenTa^ said...

sayer mmg suke membace..
tambah2 pengalaman orang bersalin ni :D

Daisypath - Anniversary

Lilypie - Second Birthday